Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020)

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

PROIECTUL CARPASIT

Canis lupus

Lup

Cod Specie Natura 2000: 1352*

Denumire științifică: Canis lupus (Linnaeus, 1758)

Denumire populară: Lup

Taxonomia speciei
Regn: Animal
Phylumul: Chordata
Clasa: Mamalia
Ordinul: Carnivora
Familia: Canidae
Genul: Canis
Specie: Canis lupus (Lup)

Canis lupus – Lup

Descriere morfologică

Lupul este cel mai mare membru al familiei Canidae (exceptând câteva rase de câini domestici). Prezintă dimorfism sexual, masculul fiind de talie mai mare. Lupii din Europa au culoarea dominantă cenuşiu. Urechi relativ mici şi ridicate. Dentiţia completă, având 42 de dinţi, premolarul 4 şi molarul 1 deosebit de bine dezvoltaţi, iar caninii pot atinge 35 mm. Coada relativ lungă şi stufoasă. Animale digitigrade, calcă pe perniţele degetelor şi au unghii puternice neretractile.

Răspândire (la nivel european și național)
și mărimea populației

Lupul (Canis lupus) este una dintre speciile de mamifere cu o vastă răspândire în emisfera Nordică. Pe baza datelor de distribuție existente în Europa populația este distribuită la nivelul a 9 zone distincte (în nord-vestul Peninsulei Iberice; în munţii Sierra Morena din sudul Spaniei; în Alpii centrali şi de vest; în Peninsula Italică – munţii Apenini; în Balcani şi munţii Dinarici; în munţii Carpaţi; în regiunea Baltică; în Karelia; în Scandinavia; în zone joase din Europa centrală – estul Germaniei şi vestul Poloniei). În România se găseşte în întregul arc carpatic şi chiar şi în dealurile subcarpatice cu un procent mai mare de împădurire, însă arealul istoric al speciei cuprinde şi zone din bioregiunea stepică unde se poate întâlni sporadic (Delta Dunării, Munţii Măcin, Dealul Mare Hârlău şi Pădurea Bârnova). În Europa, populaţia de lup are tendinţe diferite la nivelul celor 9 zone distincte din aria sa de distribuţie, dar se consideră că tendinţa mărimii populaţiei este de creştere. Populaţia de lup din Europa se estimează că depășește 10000 de exemplare unde pe teritoriul României se regăsește 40% din populaţia totală de lupi a Europei.

Habitat

Ocupă o varietate mare de tipuri de habitate, de la tundra arctică, la păduri, preerie şi zone aride. În ţara noastră, în principal în pădurile compacte de amestec din zona de deal şi de munte, la 600-2.300 m altitudine. Sunt animale teritoriale și au nevoie de teritorii vaste, în Europa aceste teritorii au suprafeţe cuprinse între 10.000 şi 50.000 ha. Lupii solitari nu au un teritoriu definit şi străbat distanţe impresionante pentru a-şi găsi perechea şi a se reproduce.

Lista Roșie IUCN (Versiunea 3.1.): LC (Preocupare redusă). Trendul populației: în creștere.
Directiva Habitate (Directiva Consiliului 92/43/EEC): Anexa II și IV
Convenția Berna: Anexa II
CITES (CE / Nr.338/97): Anexa II
Convenția pentru Diversitate Biologică
Inițiativa Europeană pentru Carnivore Mari (LCIE)
Planul european de acțiune pentru conservarea lupilor
Cartea roșie a vertebratelor din România: Vulnerabilă
O.U.G. 57/2007: Anexa 3, 4 A și 4B
Legea nr. 407/2006: Anexa 2

Adăpost
Lupii trăiesc în haiticuri cu o ierarhie puternică. Haiticul este o unitate familială care este compusă de obicei din doi sau mai mulți adulți, puii perechii conducătoare şi supravieţuitorii puilor din anul precedent.

Hrana:
Lupii sunt aproape exclusiv carnivori. Principala pradă este formată din ungulate. În centrul şi estul Europei prada este constituită în special din cerb, căprior, mistreţ, dar şi capră neagră şi alte vertebrate mici. Uneori consumă nevertebrate, fructe, carcase, şi produce pagube şeptelului.

Reproducere:
Este monogam, se reproduce o dată pe an (în general o singură pereche de adulţi, perechea alfa/haitic). Perechile de lupi se formează în perioada decembrie-februarie, perechea conducătoare se păstrează mai mulţi ani, dacă nici unul dintre parteneri nu dispare. Împerecherea are loc în luna februarie. Perioada de gestaţie este de 9 săptămâni (62-64 de zile), după care femela fată 3- 8 pui, orbi în primele 10-14 zile.

ROSCI 0042 Codru Moma
ROSCI 0195 Piatra Mare
ROSCI 0207 Postăvarul