Lutra lutra
Vidră, Lutră, Câine de râu
Denumire științifică: Lutra lutra (Linnaeus, 1758)
Denumire populară: Vidră, Lutră, Câine de râu.
Taxonomia speciei:
Regnul: Animalia
Phylumul: Chordata
Subphylumul: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Infraclasa: Eutheria
Ordinul: Carnivora
Suprafamilia: Canoidea-
Familia: Mustelidae
Subfamilia:Lutrinae
Genul: Lutra
Specia: Lutra lutra (Vidră)
Descriere morfologică
Răspândire
Habitat
- Statut de protecţie și stare de conservare
- Biologia speciei
- Posibile amenințări pentru specie
- SPECIFICUL SPECIEI / SIT-URI
Vidra este o specie strict protejată în temeiul legislației internaționale și diferite convenții. Acesta este listată în anexa I a CITES, Anexa II al Convenției de la Berna, anexele II și IV a Directivei Habitate și Directivei Specii ale Uniunii Europene și Anexa I din Convenția de la Bonn (Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS), care recomandă cel mai înalt grad de protecție a acesteia.
Hrănire
Vidra este un animal cu activitate nocturnă și aurorală. Când îi lipsește hrana se deplasează mult, depărtându-se de apă, putând trece la munte peste cumpăna apelor, dintr-un bazin hidrografic. Principalul sortiment de hrană pentru vidră îl reprezintă peștele de toate formele și mărimile, căci se încumetă să atace și pește mare pe care, după ce îl răpune, îl scoate pe mal, depozitându-l într-un loc anume sub o piatră sau un buștean, unde îl poate păstra multă vreme, apoi mănâncă doar părțile bune din el. De obicei alege partea sângerie de la bronhiile peștelui și carnea fără oase a spatelui, restul lăsându-l pentru alții. În afara peștelui, vidra mănâncă raci, amfibieni, melci, păsări și șoareci de apă (Manolache et al., 1977).
Adăpost
Vizuinele de vidră sunt ușor de reperat datorită latrinelor din apropierea acestora, de obicei ele sunt săpate în malurile puternic fixate de rădăcinile arborilor. Vizuinele au de obicei două intrări, una aeriană și una subacvatică.
În arealul utilizat de vidră pot fi observate în zonele cu iarba mare și deasă mici culoare, având forma unui tunel, ce sunt utilizate de vidră. Tot în aceste zone putem observa locuri utilizate de vidră pentru a își usca blana și pentru odihnă, de obicei acestea sunt lipsite de vegetație și au prezent un substrat nisipos.
Reproducere
Vidrele ca și alte mustelide, au un sistem reproductiv poligam bazat pe teritorialitatea ambelor sexe. În interiorul teritoriului său, masculul controlează de la una la mai multe femele. Vidrele se pot reproduce pe tot parcursul anului iar puii se pot naște atât iarna cât și vara, dar femelele pot da viață la pui în general o dată la doi ani. Vidra are o gestație prelungită (di pauza embrionară) și naște de la 2 la 4 pui, care vor sta în preajma ei pentru un an sau mai mult (Jedrzejewski et al., 2010).
Habitatele acvatice ocupate de vidre sunt extrem de vulnerabile la schimbările provocate de om. Canalizarea râurilor, îndepărtarea vegetației de pe maluri, construcția de baraje, drenarea zonelor umede, activități de piscicultura și acvacultura și alte tipuri de impact asociate activităților umane asupra ecosistemelor acvatice sunt nefavorabile pentru populațiile de vidră (Reuther și Hilton-Taylor, 2004). Poluarea este amenințare majoră pentru vidre din Europa, principalii poluanți care prezintă un pericol pentru vidre sunt organoclorurile, dieldrinul, DDT / DDE, bifenili policlorurați (PCB), mercurul și metalele grele.
O alta amenințare o constituie fragmentarea habitatelor de către rețele de transport, cauzând numeroase accidente de trafic, având drept rezultat decesul exemplarelor de vidră, ce au intrat în coliziune cu mijloacele de transport.
Braconajul este o amenințare cu o amploare mare în România, specia nu este braconată pentru importanța sa cinegetica ci pentru pagubele ce le produce proprietarilor de ferme piscicole.